ОТПОЧЕЛА ХИПЕРДЕЗИНФЕКЦИЈА ПОПЛАВЉЕНОГ ПОДРУЧИЈА
28.04.2015

ОТПОЧЕЛА ХИПЕРДЕЗИНФЕКЦИЈА ПОПЛАВЉЕНОГ ПОДРУЧИЈА

У циљу заштите здравља становништва поплављених подручија општине Палилула, стручни тим Института за јавно здравље Ниш отпочео је у уторак, 28.априла акцију хипердезинфекције површина и објеката у Новом селу, који су били под водом у недавним поплавама. „Због кише и влажног земљишта, тренутно се не могу третирати дворишта и околина која је била под водом, изјавио је Михајло Спасић, лекар у нишком Институту, па ће овом акцијом, у наредних неколико дана, бити обухваћено дезинфиковање унутршњости око стотинак стамбених објеката.

Председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са сарадницима, обишао је ово насеље и са мештанима разговарао о санирању последица поплава, стању животне средине и здрављу становништва. Да вода више не би плавила ово и друга подручја наше општине неопходно, подсетио је председник Џунић, да се ускоро заврше колектори и понуди одговарајуће решење заштите од плављења.

Становници овог насеља кажу да сада имају проблем са комарцима и змијама. Брине нас и рачун за струју, каже Љубиша Стаменовић, који ће сигурно бити увећан збор непрекидног рада пумпи више од 22 дана.

У вези извештаја Института, који је сачињен по захтеву општине Палилула, да „постоји ризик по здравље становништва у смислу: појаве цревних заразних болести путем хигијенски неисправне воде из поплављених индивидуалних водних објеката, здравствено небезбедне хране са поплављених обрадивих површина и контактом, организована је трибина у селу Чокот а предстоји и интезиван здравствено-васпитни рад са становништвом на поплављеном подручју.

Градска општина Палилула је средином прошле године потписала протокола о сарадњи у области промоције здравља и раду на пројектима са Институтом за јавно здравље у Нишу. (Д.Видојковић, ЕКОполис)